Weckpotten

(15 resultaten)

In de weckpot kunt u uw ingemaakte fruit bewaren en zelfgemaakte jam. Maar ook home made chutney of gevogelte bewaart u in de weck-pot. Steeds vaker worden ook desserts geserveerd in een weckpotje, dit geeft bijvoorbeeld bij tiramisu een superleuk effect. Onderstaand een paar eenvoudige tips om voor het eerst te gaan wecken. Zet een grote pan water, met een paar eetlepels soda op het vuur en breng het water aan de kook. Doe de jampotten en deksels (of de weckpotten, deksels en inmaakringen) in het gekookte water en laat deze minimaal 5 minuten koken. Als u weckpotten gebruikt kunt u de weckpotten en deksels ook steriliseren in de oven, dit kan ook met jampotten maar niet met de deksels van de jampotten.

Leg een zuivere handdoek op het keukenblad en zet daar de jampotten en deksels op, als u ze uit de pan haalt. Let op dat u uw vingers niet verbrand! Spoel de jampotten en de deksels af met water; er kan nog soda op de jampotten en glazen achterblijven. Deze voorgaande stappen zijn het belangrijkste. U moet ervoor zorgen dat uw potten en deksels steriel zijn. Is dit niet het geval, dan zal het inmaakproces mislukken. Neem 500 gram appels, schil ze, verwijder het klokhuis en doe ze in een pan. (U kunt hiervoor een appelverdeler en appelschiller voor gebruiken). Voeg er eventueel een zakje vanillesuiker en een kaneelstokje aan toe en 500 gram geleisuiker.

De verhouding van de suiker is; Het gewicht van het schoongemaakte fruit dat u heeft is hetzelfde als het gewicht van de suiker. Breng het geheel aan de kook en laat de jam 3 a 4 minuten borrelend koken. Zorg dat u de jampotten even onder warm water houdt voordat u de jam in de potten doet. U moet proberen de temperatuur van de potten en de jam ongeveer gelijk te krijgen anders zouden de potten kapot kunnen springen ivm het grote temperatuurverschil. Vul de jampotten zo hoog mogelijk tot de rand. Sluit ze goed af met de deksels en laat ze ondersteboven afkoelen op een handdoek.

Let op: deze manier van inmaken kan alleen met jam en niet met groente, vlees en fruit. Daarvoor moet u wecken met een weckketel of in een grote pan met water. Dit is zo omdat de jam door het gebruik van de geleisuiker niet geweckt hoeft te worden. Geleisuiker zorgt ervoor dat jam niet bederft. Geleisuiker heeft een bewarende werking. Heeft u alleen gewone suiker of zoetstof, dan kunt u toch jam maken maar dan kunt u de jam voor de zekerheid beter wecken op 90 graden gedurende 20 minuten.

TIP!

Het mooiste resultaat krijgt u als u de jampotten zo hoog mogelijk vult. Als u de jampot op zijn kop zet en de pot niet helemaal gevuld is, zal aan de onderkant een laagje lucht blijven zitten als de pot afgekoeld is.

Meer lezen
Laden...

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je wordt op de hoogte gehouden van al onze acties en aanbiedingen.

Ook maak je maandelijks kans op het winnen van het Holland Kookt schort.

* Geldig op één bestelling per gebruiker

Reden genoeg om je meteen in te schrijven!!


Like ons ook op facebook en blijf op de hoogte de leukste nieuwtjes.

Veel plezier met shoppen bij Holland Kookt!

Aanmelden voor de nieuwsbrief!